Evidencija o komunalnoj infrastrukturi – Nerazvrstane ceste


Nerazvrstana cesta na području Općine je javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Općine.

Nerazvrstana cesta se ne može otuđiti iz vlasništva Općine niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava, osim prava služnosti i prava građenja radi građenja građevina sukladno odluci Načelnika Općine Velika Ludina, pod uvjetom da ne ometaju odvijanje prometa i održavanje nerazvrstane ceste. 

Općina upravlja nerazvrstanim cestama. Općina putem Jedinstvenog upravnog odjela vodi jedinstvenu bazu podataka o nerazvrstanim cestama u skladu s podzakonskim propisom kojim se uređuje sadržaj i način vođenja jedinstvene baze podataka o nerazvrstanim cestama.

U okviru upravljanja nerazvrstanim cestama, Upravni odjel obavlja i poslove evidentiranja nerazvrstanih cesta pred nadležnim uredom za katastar te poslove upisa nerazvrstanih cesta u zemljišne knjige.

Pod upravljanjem nerazvrstanim cestama podrazumijeva se naročito: građenje i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta te održavanje nerazvrstanih cesta.

Nerazvrstane ceste održavaju se prema Programu održavanja komunalne infrastrukture na području općine kojeg donosi Općinsko vijeće za svaku proračunsku godinu.