Evidencija o komunalnoj infrastrukturi – Nerazvrstane ceste


Nerazvrstana cesta je javna prometna površina koja se koristi za promet prema bilo kojoj osnovi, koju svatko može slobodno koristiti na način i pod uvjetima određenim Zakonom o cestama i drugim propisima, a nije razvrstana u javnu cestu u smislu posebnog propisa.

Mrežu nerazvrstanih cesta na području Općine Martinska Ves čine ulice, seoske ceste, seoski i poljski putovi, ceste koje spajaju dva naselja, a nisu razvrstane po posebnim propisima, te druge nerazvrstane javne prometne površine na kojima se odvija promet, a upisane su u registar nerazvrstanih cesta.

Nerazvrstane se ceste koriste na način koji omogućuje uredno odvijanje prometa, ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne oštećuje cestu.  Korištenje, održavanje, zaštita, rekonstrukcija, izgradnja i nadzor nad nerazvrstanim cestama u nadležnosti je Općine Martinska Ves, a poslove u vezi s tim obavlja Jedinstveni upravni odjel Općine Martinska Ves koji sustavno prati stanje na nerazvrstanim cestama, odobrava, predlaže i provodi mjere koje unapređuju sustav prometne infrastrukture te vodi odgovarajuću evidenciju o nerazvrstanim cestama.

Nerazvrstane se ceste održavaju na temelju godišnjeg Programa održavanja komunalne infrastrukture kojeg donosi Općinsko vijeće Općine Martinska Ves na način da se na njima može obavljati trajan, siguran i nesmetan promet, bez opasnosti za osobe i imovinu.